Racefiets onderdelen omtoveren tot een Hipster fiets

Een nieuwe trend, die is over komen waaien uit de Verenigde Staten is het bouwen van een fiets in jouw eigen stijl.  Dit zijn de Fixed Gear bikes, Fixies, of zoals ze in de volksmond ook wel genoemd worden, de hipster fietsen. Ze worden hipster fietsen genoemd, omdat er voornamelijk in de grote steden door alternatieve jongeren op gefietst wordt. De trend zet echter voort en het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat de jongen uit het dorp ook op de Fixie stapt.

Wat is een Fixed Gear fiets

Wat is zo’n Fixed Gear Bike nu eigenlijk? Een Fixed Gear bike is eigenlijk een gestripte racefiets. Je plukt een oud racefietsframe van zolder of koopt er een 2ehands, een nieuw frame kopen is natuurlijk ook een optie. Vervolgens wordt dit frame helemaal gestript en er worden nieuwe racefiets onderdelen opgezet. Het belangrijkste onderdeel van een Fixed Gear is de achternaaf. Hierbij zijn we gelijk aangekomen bij de belangrijkste eigenschap van een Fixed Gear. Een Fixed Gear fiets is namelijk gewoon een old school doortrapfiets. Dit houdt in dat de fiets doortrapt wanneer je voeten de pedalen los laten. Wanneer de wielen van de fiets ronddraaien blijven dus ook de trappers ronddraaien. Dit komt doordat de achternaaf van de fiets is verbonden met het achterste kettingwiel. Eigenlijk is dit hét kenmerk van de zogenaamde hipster fiets. Het voordeel hiervan is een betere wegligging. Doordat de achternaaf en het kettingwiel met elkaar verbonden zijn kun je dus ook achteruit fietsen. Wanneer je voeten van de trappers glijden kun je echter wel flinke blessures oplopen. De trappers kunnen dan tegen je enkels aan botsen. Het is daarom belangrijk dat je voeten vast zitten in de trappers. Het remmen van de Fixed Gear doe je door met veel kracht de trappers tot stilstand te brengen, of je bevestigd een voorrem.

De trend van de hipster fietsen

Het is nu duidelijk wat een Fixed Gear bike is, maar wie rijden er nu precies op zulke fietsen en hoe is het ontstaan? De Fixed Gear is afkomstig van het baanwielrennen. Deze fietsen zijn ontwikkeld om snel en effectief over de baan te racen. Om hier voor te zorgen, werd de achternaaf en het kettingwiel met elkaar in verbinding gebracht. In 80 en 90e jaren kwamen fietskoeriers in de verenigde staten erachter dat je met zo’n fiets ook heel gemakkelijk pakketjes rond kon brengen. Deze koeriers sprinten met de fietsen door al het verkeer heen, zonder remmen. Hierdoor is een bepaalde cultuur ontstaan, die nu ook naar Nederland is overgewaaid. De hipsters in Nederland rijden voornamelijk op zo’n fixed Gear fiets. De hipster subscultuur is een hele aparte subgroep in Nederland. Deze mensen willen anders zijn dan anderen, maar het moet natuurlijk wel hip zijn. Blijkbaar past de Fixed Gear bike precies in het straatje van deze mensen. De racefiets onderdelen die op de gestripte fiets worden gemonteerd, kunnen namelijk zelf bewerkt worden naar eigen stijl. Zo heeft de hipster een unieke fiets, met de racefiets onderdelen die hij of zij mooi vindt en misschien zelfs nog wel bewerkt.

De jongen uit het dorp

We weten nu wat een Fixed Gear bike is, wie er op rijden en waarom ze er op rijden. Wat we nog niet weten is hoe de trend zich zal ontwikkelen. Zal naast de hipster ook de gewone jongen uit het dorp binnenkort op een Fixie zitten? Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken en hierbij laat ik ook mijn persoonlijke mening de loop. Ik denk dat binnenkort de trend zich enorm zal ontwikkelen in Nederland. Niet alleen hipsters willen tegenwoordig anders zijn, maar heel Nederland wil anders en apart zijn. Soms gebeurt dit met succes en soms met iets minder succes. En wat is er nu mooier dan jezelf te onderscheiden doormiddel van je fiets, het vervoersmiddel waar je elke dag mee gezien wordt. De omafiets hebben we allang gehad, dus ik denk dat de tijd rijp is. Een oude racefiets wordt aangeschaft, de mooiste racefiets onderdelen worden besteld en de schuur wordt aan kant gemaakt om de fiets te strippen. Racefiets onderdelen worden naar eigen smaak gestyled, zodat de fiets écht uniek is. Dán ben je als jongen uit het dorp onderscheidend. Hipsters van Nederland zullen naar mijn mening een nieuwe trend uit moeten vinden om uniek te blijven. Maar wees gerust hipsters onder ons, misschien heb ik het bij het verkeerde eind. Tot nu toe zie ik nog weinig Fixies, maar voornamelijk grote tractoren in de dorpen waar ik langs kom. Er is dus nog hoop.

Genieten van je fiets en er zeker van zijn dat je de juiste dekking hebt? Met een fietsverzekering hoef je je over diefstal of ongelukken geen zorgen te maken.