Fietskleding in de winter

De herfst is al flink doorgebroken in ons koude kikkerlandje en de winter zit er aan te komen. Veel mensen zetten daarom hun racefiets onder een doek in de schuur en de hardloopschoenen in de kast. Dit is eigenlijk erg zonde, want juist de vrieskou en de regen maakt het buiten sporten extra uitdagend. Bovendien moet het lichaam zichzelf op deze manier warm houden en hierdoor verbrand je meer calorieën. Dat is voor veel mensen juist hét doel van een bepaalde training. Bovendien is er genoeg fietskleding en hardloopkleding beschikbaar, die het fietsen of hardlopen een stuk aangenamer en veiliger maken. Want laten we niet vergeten dat het sporten in de winter ook erg gevaarlijk kan zijn. Het is ’s morgens laat licht en ’s avonds weer vroeg donker, hierdoor word je als fietser of hardloper moeilijk gezien. Goed reflecterende kleding is daarom een must bij het buitensporten.

Het verschil tussen hardloopkleding en fietskleding hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Bij de meeste fietswinkels kun je wel reflecterende hesjes en lichtbanden krijgen die je ook gewoon bij het hardlopen kunt dragen. Ben je toevallig bij zo’n fietswinkel, neem dan even een reflecterend hesje en een paar lichtbanden mee.

Qua warmte is het meestal wel even zoeken naar de juiste kleding. Er zijn tal van verschillende soorten winterkleding en de techniek ligt nog steeds niet stil. Telkens worden er weer nieuwe technieken uitgevonden om de combinatie van warmte creëren en zweet afwerken te verbeteren. Zo zijn er shirts ontwikkeld die twee lagen hebben, waarbij de ene lag voor de warmte zorgt en de andere laag het zweet afwerkt. Verder kennen we ook nog het drie lagen systeem, waarbij de eerste twee lagen op dezelfde manier werken als hiervoor beschreven, de derde laag is echter bedoeld om extreme kou en wind tegen te gaan. Deze laag kun je ook verwijderen en hierdoor kun je de kleding het hele jaar door dragen. Het is echter heel persoonlijk in welke kleding jij graag loopt of fietst. Het is  een kwestie van shoppen en uitproberen.

Haal de racefiets dus onder het doek vandaan en de hardloopschoenen uit de kast. Koop een paar lichtbanden, reflecterende hesjes en natuurlijk lekkere warme kleding en je kunt weer op pad!