Fietstrainer

Nederland is een fietsland. Overal zijn volop fietspaden te vinden, iets wat voor ons de normaalste zaak van de wereld is, maar zodra je in het buitenland bent dan merk je pas dat dat niet vanzelfsprekend is. De fiets is een geliefd vervoermiddel maar ook om te trainen en het op peil houden van de conditie is de fiets voor vele favoriet. Maar soms werkt ons klimaat niet mee. Dan is het te nat en te koud om te gaan fietsen. Zeker in de wintermaanden kan je te maken krijgen van langere perioden waarin het niet echt aangenaam is om een rondje te gaan fietsen. Om in de perioden de conditie op peil te houden bieden fietstrainers uitkomst.

Je hebt de keuze uit fietstrainers en hometrainers. Hiermee hou je niet alleen de conditie op peil maar voorkom je tevens het verlies van spiermassa door inactiviteit. Een ander voordeel is dat je door te blijven trainen kan voorkomen dat je vetmassa aankomt en op gewicht blijft.

Als je een fietstrainer wilt gebruiken dan maak je gebruik van je eigen racefiets die je op een wheel-on trainer plaatst. De wheel-on trainer zorgt voor rolweerstand en is in te stellen op hoe zwaar je wilt trainen. Het voordeel van een wheel-on trainer is dat je zo je fiets er op kunt zetten zonder dat je je wiel er uit hoeft te halen. Ook heb je geen stroom nodig omdat de weerstand mechanisch in te stellen is.

Een ander type fietstrainer is de direct-drive trainer. Het voordeel van de apparaten is dat meer voelt alsof je echt aan het fietsen bent. Ook is de weerstand zwaarder in te stellen voor de fanatieke sporters. Je hebt ook dergelijke fietstrainers die de weerstand variabel regelen zodat je meer een echte training kan nabootsen. Je kijkt dan bijvoorbeeld op je televisie naar hoe je een berg opklimt terwijl de weerstand van de fietstrainer wordt aangepast aan de hand van het stijgingspercentage. Dit zijn de interactieve fietstrainers. Deze zijn het duurst in de aanschaf.

Een andere manier om het fietsen binnenshuis te kunnen trainen is op een hometrainer. Dit is niet hetzelfde als een fietstrainer al is het doel natuurlijk hetzelfde. Een hometrainer is een apparaat wat echt dedicated is om binnenshuis op te fietsen. Je kunt hem niet buiten als fiets gebruiken. Aan de meeste hometrainers zitten niet eens wielen en sommige modellen op slechts 1 wiel.

Het nadeel van een hometrainer is dat deze meer ruimte in beslag neemt. Het voordeel is dat je er zo op en af stapt. Als je eventjes een kwartiertjes tijd hebt om te trainen dan kan je dat doen zonder dat je er verder eerst iets hoeft op te bouwen. Een ander voordeel is dat je heel snel en eenvoudig de hoogte van het zadel kunt aanpassen. Zo kan iedereen uit hetzelfde huishouden gebruik maken van dezelfde hometrainer. Ook heb je geen speciale fietsschoenen nodig.
Hoe maak je de keuze tussen een fiets- of hometrainer?

Ben je een fanatiek wielrenner – en je hebt dus al een racefiets – dan zal je het meeste plezier beleven aan een fietstrainer. Door gebruik te maken van een interactieve fietstrainer hou je de training afwisselend en kan je ook intervaltrainingen doen. Deze intervaltrainingen zijn belangrijk voor het trainen van de VO2-max en het verbeteren van de spierkracht. Hiermee train je het lichaam ook het beste voor de omstandigheden zoals die buiten op de weg zijn.

Wil je gewoon af en toe bezig zijn om je conditie te verbeteren dan is een hometrainer een prima keus. Hou er wel rekening mee dat je veel ruimte voor de hometrainer nodig hebt. Deze is immers zwaar en moeilijk te verplaatsen. Zeker als meerdere gezinsleden willen trainen is een hometrainer eigenlijk altijd wel de beste optie. Dit omdat iedereen van hetzelfde apparatuur gebruik kan maken.

Wat zijn de voordelen van een fietstrainer?

Het trainen op een fietstrainer biedt je natuurlijk een aantal voordelen ten opzichte van buiten trainen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je altijd kunt trainen, of het nou plenst, stormt of gesneeuwd heeft.

Een ander voordeel is dat je nooit meer hoeft te kiezen tussen je favoriete tv-programma en trainen. Je zet simpelweg je fietstrainer voor de televisie en je zet het tv-programma naar keuze op. Deze afleiding zal er tevens voor zorgen dat je lekker bezig bent zonder dat je je echt bewust bent van de tijd, voor je het weet heb je een uurtje gefietst.

Een ander voordeel is dat je met een fietstrainer gebruik maakt van je eigen racefiets. Precies de afstellingen die je prettig vindt en gewend bent heb je ook als je binnenshuis traint. Hiermee voorkom je dat je weer aan je racefiets moet wennen in het voorjaar en je de fietstrainingen weer wilt oppakken.

Voor de echt fanatieke wielerliefhebbers heeft een fietstrainer tal van voordelen. Als je fanatiek bent en/of wedstrijden rijdt dan zal je ook langere duurtrainingen moeten maken om de conditie op hoog niveau te houden. Dit is met een fietstrainer goed te doen omdat je voor voldoende prikkels kan zorgen die voorkomen dat het te saai wordt. Als je buiten fiets dan zie je immers je constant je omgeving veranderen en ben je constant aan het anticiperen op het verkeer en dat soort dingen. Als je op zolder, of je fietstrainer, zou zitten dan wordt het natuurlijk al snel saai. Je kan daarom zorgen voor voldoende entertainment door bijvoorbeeld voor de televisie te gaan rijden. Je kunt dan lekker tv kijken terwijl je traint. Je kunt je interactieve fietstrainer ook aansluiten op je televisie of tablet zodat je een omgeving kan zien waar je door heen fiets. Zo kan je de beklimming van specifieke bergen nabootsten. Je weet dan precies waar de bochten zitten en op welke plekken de steile stukken zitten. Dit is natuurlijk ideaal als voorbereiding op wedstrijden.