Het Kopenhagen wiel

Eindelijk is het dan zo ver! Naast de hybride auto bestaat er nu ook een hybride fiets. Om aan zo’n hybride fiets te komen hoef je niet eens een nieuwe fiets aan te schaffen, alleen het wiel vervangen!

We hebben het over het nieuwe uitgevonden wiel in Kopenhagen, dat heel toepasselijk de naam Kopenhagen wiel verdiende. Het Kopenhagen wiel heeft een opvallend groot en rood gekleurde achteras. In de naaf van het achterwiel wordt energie opgeslagen wanneer je fietst of remt. Deze energie kun je vrij laten komen wanneer jij dat wilt. Moet je een steile helling op of heb je enorme tegenwind dan kun je simpelweg de energie omzetten in voortstuwingskracht waardoor je ineens een stuk makkelijker vooruit komt. Het Kophagen wiel past op elke fiets en is gemakkelijk te monteren. Er zit geen verschil tussen het monteren van het Kopenhagen wiel en het monteren van een gewoon wiel. Dit komt mede doordat het Kopenhagen wiel volledig draadloos is.

Meten met je smartphone

Een duwtje in de rug geven bij tegenwind of een steile helling is niet het enige dat het Kopenhagen wiel biedt. In de rode achteras zitten allerlei sensoren die verschillende aspecten in beeld kunnen brengen en deze vervolgens via je smartphone weergeven. Ook dit gebeurt draadloos via een bluetooth-verbinding. Zodra de smartphone verbinding heeft gemaakt met het wiel, meet het de afgelegde afstand, snelheid en calorieverbruik. Één sensor wordt zelfs gebruikt om de luchtkwaliteit te meten. Tot slot zorgen de sensoren voor een stukje beveiliging. Wanneer de fiets gestolen wordt zal het achterwiel geblokkeerd worden en krijgt de oorspronkelijke eigenaar automatisch een sms.

Kostenplaatje

Voor een elektrische fiets betaal je al gauw 1200 euro. Het Kopenhagen wiel is verkrijgbaar voor 699 dollar. Dat lijkt veel geld voor alleen een wiel, maar eigenlijk heb je een complete elektrische fiets. De toekomst van het Kopenhagen wiel ziet er dan ook rooskleurig uit.